BIOLANA s.r.o.

Více o houbách

Co jsou houby?

Houby jsou hodnoceny jako samostatná skupina organismů a mikroorganismů, protože nepatří mezi rostliny ani mezi živočichy. Získávají svoji výživu z rozkládající se organické hmoty nebo z živých rostlin či živočichů. Nemohou totiž získávat energii fotosyntézou, proto musejí využívat jiný organismus jako hostitele.

Pro člověka mají houby kulinářský nebo i lékařský význam. Na jedné straně působí negativně, např. dřevomorka poškozuje dřevo a dřevěné budovy, na straně druhé je prospěšná (výroba enzymů pro prací prášky, získávání antibiotik, jako je penicilin, výroba sýrů, kynutí, přeměna cukrů na alkohol).

Houby obsahují v průměru okolo 90% vody, ostatní složky jsou značně proměnlivé; v sušině je 4-30% bílkovin, 1,5-5% tuků, okolo 60% sacharidů a 4-12% minerálních látek.

Srovnávací tabulka nutričních hodnot základních potravin oproti houbám:

voda
%
bílkoviny
%
tuky
%
poly
sacharidy
%
vláknina
%
minerální látky
%
kalorie ve100 g
Hřib smrkový (čerstvý) 87 5,4 0,4 5,2 1,0 1,0 34
Žampion
(čerstvý)
90 4,8 0,2 3,5 0,8 0,8 28
Liška obecná (čerstvá) 91,5 2,6 0,8 3,5 1,0 0,7 23
Brambory 74,9 2,0 0,1 20,9 1,0 1,1 91
Jablka 84,8 0,4 0,2 12,9 1,5 0,5 58
Žitný chléb 42,3 6,1 0,4 49,3 0,5 1,5 227
Mléko 87,2 3,5 2,7 4,8 0 0,7 62
Máslo 13,6 0,7 84,4 0,6 0 0,7 752
Vejce 73,7 12,5 12,1 0,8 0 1,1 152
Hovězí maso (libové) 72,0 21,0 5,5 0,5 0 1,0 173


V naší české kuchyni jsou houby zastoupeny již tradičně a dávají pokrmům charakteristickou chuť a vůni. Kromě chuťových vlastností mají houby významnou výživovou a nutriční hodnotu. Houby vyskytující se v přírodě můžeme plnohodnotně nahradit pěstovanými jako například:

ŽAMPION ZAHRADNÍ (agaricus hortensis)

  • má léčebný účinek na některé alergické choroby, zejména kožní.
  • snižuje hladinu krevního cukru (Z-faktor II). Některé obsahové látky mají antibiotický a růst nádorů inhibující (agaridoxin) účinek.
  • obsahuje biotin (zamezuje vypadávání vlasů, lámání nehtů, zvlhčuje pokožku. V případě jeho absence jsou prvními příznaky nervozita, podrážděnost, depresívní nálady i častá únava bez známé příčiny.

HLÍVA ÚSTŘIČNÁ (pleurotus ostreatus)

vyznačuje se širokou adaptabilitou jak ke klimatickým podmínkám v přírodě, tak k rozmanitým způsobům umělého pěstování. V přírodě rostou nejvíce na podzim. Plodnice tvoří bohaté trsy uspořádané střechovitě nad sebou, na kmenech stromů, pařezech nebo kládách dřeva.

Sušina této houby obsahuje:

  • 50% polysacharidů (glukany-aktivují imunitní systém člověka)
  • 5% bílkovin obsahující všechny esenciální aminokyseliny
  • 10% minerálních látek
  • 1-2% tuku
  • vitamín B1,B2,B3,B5,B6,C,D,K
  • niacin (jako součást enzymů urychluje přeměnu látkovou a posiluje nervy)
  • kyselinu foliovou (podporuje růst mladých buněk i v kostní dřeni. Důležitá především ve výživě těhotných žen. Nedostatek způsobuje: poruchy růstu vlasů, kostí, zánětlivé změny na pokožce úst, chorobné snížení bílých krvinek
  • proteiny, steroly, minerály, mastné kyseliny, aminokyseliny

Svými účinky působí protialergicky, protivirově, protibakteriálně, protiplísňově,
jako prevence rakovinotvorných onemocnění, proti účinkům radioaktivního a UV záření, snižuje cholesterol, pomáhá odstraňovat vedlejší účinky antibiotik.
Tyto významné účinky hlívy ústřičné vedly i k výrobě léků (např. Remasan).