BIOLANA s.r.o.

Sušené byliny pro čaje a farmaceutiku

V průběhu roku 2010 jsme rozšířili naši nabídku o komodity určené pro farmaceutický průmysl a výrobce čajů.


Rakytník řešetlákový
- Hippophae rhamnoides

Rakytník Rakytník Rostlina budoucnosti, tak je nazýván rakytník řešetlákový, který bývá označovaný někdy jako citroník severu, protože obsahuje vysoký podíl vitaminu C. Rakytník jako vitamínová bomba je vhodný jako doplněk stravy pro všechny vytížené kategorie ( sportovci, děti, starší lidé ), ale také jako posilující prostředek při namáhavých cestách, udržující koncetraci a bdělost. Jediná oranžová bobulka obsahuje denní doporučenou dávku tohoto vitaminu! Kromě vitaminu C je rakytník výbornou zásobárnou vitaminu A, dále organických kyselin a má značné biostimulační účinky, díky nimž podporuje imunitní systém. Užívání rakytníku je proto velmi dobré při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně. Podporuje také tvorbu žluči a trávicích enzymů, reguluje krevní oběh a povzbuzuje činnost jater a plic. Vynikající je pro očistu organismu od toxických zplodin, zlepšuje stav kloubů při revmatismu.Také obnovuje žaludeční sliznici a ničí bakterii, která je původcem vředů.


 

Kustovnice čínská - Goji

Kustovnice čínská Kustovnice čínská Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích. V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Tradiční čínská medicína od nepaměti považuje Goji za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci. Obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmínit také protizánětlivý činitel betasisterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu. Protože při kontaktu čerstvých Goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání, jsou při sklizni lehce setřeseny na plachty a poté usušeny v polostínu, dokud neztratí většinu vody. Celý proces pěstování a zpracování je velice šetrný a striktně se vyhýbá umělému dosoušení a jakémukoliv použití chemikálií. Tím je dosaženo maximální „živosti“ sušených plodů a tedy zachování jejich nejvyšší možné nutriční hodnoty.


 

Schisandra - Schisandra chinensis

Schisandra Schisandra Schizandra čínská je bylina I. řádu tradiční čínské medicíny. Patří mezi nejcenější adaptogeny, se silným stimulačním a detoxikačním účinkem. Působí zejména na pročištění a ozdravění dýchacího ústrojí a má rovněž silné antioxidační účinky. Barevné bobule schizandry, keře z čeledi šácholanovitých, byly hlavní součástí čínského bylinkářství po staletí a proslavily se po celé Asii svými blahodárnými účinky na lidský organizmus. Plody schizandry jsou považovány za bohatý přírodní zdroj adaptogenů - látek, které pomáhají organizmu přizpůsobovat se změnám prostředí. Antioxidační účinky zajišťuje široké spektrum látek Octacosanol: látka, která je obsažena v oleji z obilných klíčků. Vitamín E: životně důležitý v tucích rozpustný vitamín, který má antioxidační účinky a brání rozpadu esenciálních lipidů včetně omega-3 mastných kyselin. Selén: stopový prvek, který je nezbytný pro lidské zdraví. Je spojen s metabolismem tuků a vitamínem E a je rovněž důležitý jako kofaktor při produkci antioxidantu glutathioninu. Ascorbylpalmitát: v tucích rozpustná forma vitamínu C, která vykonává antioxidační aktivity charakteristické pro vitamín C v lipidech a tukových tkáních těla.


 

Mochyně peruánská - Physalis peruviana

Mochyně peruánská Tato rostlina je dnes pěstována v tropických a subtropických oblastech všech kontinentů. Jedná se o vzácnou příbuznou rajčete, která roste do výše asi 1m. Plody jsou ukryty v ochranné slupce, která je chrání před škůdci a proto se při pěstování nemusí používat nebezpečná chemie. Vyznačují se velmi příjemnou, lehce sladkokyselou osvěžující chutí, připomínající pomeranče. Díky obsahu betakarotenu tak příznivě působí na zrakové nervy. Mochyně peruánská - goldenberries má vysoký obsah vitamínu C a je též uznávaným zdrojem rutinu a vitamínu A. Díky této kombinaci působí silně antioxidačně, ochraňuje buňky před degenerací - tedy stárnutím a taktéž působí stimulačně na imunitní systém. Slouží jako obrana před viry a bakteriemi. Díky těmto se řadí k elixírům mládí a její užívání je vysoce prospěšné pro celý organismus včetně chuťových buněk. Navíc má mochyně velice nízký glykemický idex a je tak zdravou chutnou sladkostí. Další silnou vlastností mochyně peruánské je její dezinfekční účinek na trávicí trakt a močový systém - pomáhá při jeho zánětech.



Arónie černá
- Aronia melanocarpa

Arónie černá Arónie černá má sice nižší obsah vitamínu C (10 - 60 mg na 100 g), ale s velkým množstvím dalších fyziologicky cenných látek. Obsahuje bioflavonoidy včetně vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karoteny, pektinové látky, rutin (dříve označovaný jako vitamín P), třísloviny. Sorbitu obsahují až 3,5% - je náhražkou cukru pro nemocné cukrovkou. Mají značný obsah železa a mikroelementů - jako např.: bór, fluór, mangan, měď, kobalt, molybden a další. Plody obsahují až 400 mikrogramů jódu na 100 g. Jde o prvek žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu, a s dalšími obsahovými látkami arónie i na posílení imunitního sytému. U dospělých i dětí je jód důležitý pro činnost štítné žlázy, hormonální rovnováhu a ochranu před radioaktivním jódem (vysokým obsahem jódu je toto ovoce blízké plodům kivi). Bioflavonoidy podporují působení vitamínu C a působí s ním často synergicky. Plody arónie je vhodné doplnit vitamínem C v tabletách nebo ovocem s vyšším množstvím vitamínu C zejména při zpevňování kapilár, léčbě hypertenze, aterosklerózy, nachlazení a zápalu plic. Konzumace ovoce s vyšším obsahem bioflavonoidů je velmi vhodná při vysokém krevním tlaku, stresu, chronických bolestech, zánětech (včetně zápalu plic) a skleróze. Rutin obsažený v plodech se používá k výrobě léčiv. Biologicky je to nesmírně cenné ovoce. Snižuje krevní tlak, tlumí bolest, zlepšuje metabolismus, je vhodné i pro diabetiky. Plody aronie se doporučují jako léčebný prostředek při ateroskleróze a zánětu žaludku.Je ověřeno, že aronie snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje rychlost proudění krve, což je důležité při léčení hypertenze. Veškeré výrobky z aronie mají vliv na zpevňování kapilár.



Borůvky sušené
- Vaccinium myrtillu

Borůvky Sušené plody borůvky - Vaccinium myrtillus se v poslední době ocitly, jak zejména americký výzkum potvrdil, na předním místě mezi tzv. zdravými potravinami. Byl prokázaán výrazný účinek antioxidantů a bioflavonoidů, v borůvkách obsažených, na lidské zdraví. Borůvka se tak zařadila mezi 10 nejzdravějších potravin. Následně začaly být v širokém měřítku užívány výtažky z borůvek k výrobě přípravků na zpevnění cévních stěn, na posílení srdce a zlepšení zraku. Barviva obsažená v borůvkách působí rovněž příznivě na regeneraci oční sítnice. Letci RAF v bitvě o Británii konzumovali před nočními misemi tousty s pořádnou porcí borůvkového džemu. Současné klinické studie prokázaly, že extrakty z borůvek mají pozitivní vliv na vidění za šer. Zrak testovaných lidí byl schopen se rychleji přizpůsobit nedostatku světla a zároveň byl rychlejší návrat plné zrakové ostrosti po prudkém oslnění. A tak lidové poznatky o zdraví prospěšném účinku borůvek, získané na základě zkušenosti a intuice, byly tak vědou znovu potvrzeny. Hlavní účinnou látkou borůvek je antokyanid, různé organické kyseliny, cukry a barviva. Borůvky obsahují až 11% tříslovin a taky látky snižující hladinu cukru v krvi - glukokiny. Plody jsou díky obsažené tříslovině používány rovněž jako prostředek proti průjmu, mají i mírně dezinfekční účinky při zánětech dutiny ústní a hrtanu. Čaj ze sušených borůvek se osvědčil při žaludečních a střevních katarech. Díky obsahu tříslovin, antioxidantů a bioflavonoidů má borůvkový čaj podobnou kvalitu a léčebný účinek jako čaj čínský, navíc neobsahuje škodlivý kofein a tein.



Moruše bílá
- Morus alba

Moruše bílá Moruše bílá ještě vás okouzlí svojí typicky medovou chutí. Plody jsou cca 2cm veliké obsypané bobulemi plnými přírodního nektaru. Chuť moruše je nepopsatelně lahodná, někým přirovnávána k okusování čerstvé medové plástve, právě vyjmuté z včelího úlu, avšak bez enormní sladkosti medu. Plody se jí celé, nemají pecičky ani tvrdé stonky. Díky obsahu čerstvého nektaru se plody morušovníku stávají nejen skvělou pochoutkou pro děti i dospělé, ale také zdraví prospěšným prostředkem. Moruše je TCM řazena jako krevní tonikum. Je zdrojem okamžité energie. Moruše je vhodná při únavě či slabosti. Při vyčerpávajích nemocech. Moruše prospívá ledvinám, upravuje chudokrevnost, zklidňuje mysl a zlepšuje spánek. Moruše jsou zdrojem resveratrolu - látky s antioxidačními a antibakteriálními účinky, která chrání srdce, posiluje imunitu, odbourává stres a navíc napomáhá vyhladovět rakovinné buňky. Výzkumy ukazují, že resveratrol blokuje působení rakoviny, brání růstu nádoru a navrací rakovinné buňky do zdravého stavu.