BORŮVKY (Brusnice) (vaccinium myrtillus l.)
Borůvky považujeme za jedny z nejzdravějších a přitom mimořádně chutných plodin. Při laboratorních pokusech bylo prokázáno, že antokyanidy obsažené v borůvkách mají velké vazoprotektivní a protiotokové účinky. Karoteny ovlivňují regeneraci purpuru v oční sliznici. Borůvky jsou díky glukokinům a glykosidům velmi vhodné pro diabetiky.
- Borůvky mají protizánětlivé účinky.
- Borůvky chrání sliznici trávícího ústrojí.
- Borůvky posilují krevní kapiláry.
- Borůvky pomáhají při léčbě hemeroidů.
- Borůvky zlepšují kvalitu vidění za šera. Pravidelné užívání je doporučováno profesionálním řidičům.
- Borůvky zlepšují krvetvorbu a krevní obraz.
- Borůvkové listy účinně snižují hladinu cukrů v krvi.
BRUSINKY (Brusnice) (vaccinium vitis-idaea l.)
- Brusinky jsou podle odborníků skutečně nejen vitamínovou bombou, ale také účinným lékem proti herpes viru typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle a způsobuje nejčastěji opary.
- Brusinky obsahují barvivo - látku nazvanou proanthocyanidin A-1.
- Brusinky obsahují látky omezující šíření a rozvoje viru v lidském těle.
- Brusinky jsou schopny omezovat následky infekce.
- Brusinky omezují usazení viru a průnik do tkání.
- Brusinky dokážou dokonce zrušit poslední stádium nemoci.
- Brusinky se poslední dobou dostávají rovněž do zahrádek jako zahradní kultivar.
MALINY zahradní (červené a žluté)
- Maliník je prastará užitková rostlina, její nálezy sahají až do doby bronzové.
- Sušené listy a mladé výhonky se používají na čaj.
- Má protiprůjmové účinky, zlepšuje vylučování žluči a upravuje zažívací poruchy.
- Maliny jsou jako každé ovoce zdravé zejména syrové. Obsahují vitamíny A,B,C a E a minerální látky.Vynikající je také malinová šťáva připravovaná za studena. Při horečnatých nemocech je nejlepším nápojem právě malinový sirup zředěný v mátovém čaji.
JAHODY zahradní (fragaria vesca l.)
- Jahody takové, jaké známe my, přivezli do Evropy francouzští korzáři počátkem 18.století. A co dobrého nám jahody dávají? Kromě vynikající a osobité chuti mají vysoký obsah vitamínu C, srovnatelný s citrusy a vysoko převyšující většinu ovoce (podle odrůdy 40-90 mg/100g) a skupiny vitamínů B a A.
- Jahody obsahují veliké množství organických kyselin. Tyto kyseliny jsou zodpovědné za jejich nezaměnitelnou vůni a také za relativně časté alergické reakce.
- Jahody jsou chudé na cukry (nízká kalorická hodnota).
- Jahody též obsahují různé druhy minerálů. Tak jako u většiny čerstvého ovoce, vede draslík, ostatní prvky jsou zastoupeny v menších koncentracích, zato však takové, které v ovoci běžně nenacházíme, jako jsou bór, fluór, kobalt, molybden atd.