BIOLANA s.r.o.

O lesních plodech a jahodách

Podrobněji o lesních plodech a jahodách:

BORŮVKY (Brusnice) (vaccinium myrtillus l.)

Borůvky považujeme za jedny z nejzdravějších a přitom mimořádně chutných plodin. Při laboratorních pokusech bylo prokázáno, že antokyanidy obsažené v borůvkách mají velké vazoprotektivní a protiotokové účinky. Karoteny ovlivňují regeneraci purpuru v oční sliznici. Borůvky jsou díky glukokinům a glykosidům velmi vhodné pro diabetiky.

  • Borůvky mají protizánětlivé účinky.
  • Borůvky chrání sliznici trávícího ústrojí.
  • Borůvky posilují krevní kapiláry.
  • Borůvky pomáhají při léčbě hemeroidů.
  • Borůvky zlepšují kvalitu vidění za šera. Pravidelné užívání je doporučováno profesionálním řidičům.
  • Borůvky zlepšují krvetvorbu a krevní obraz.
  • Borůvkové listy účinně snižují hladinu cukrů v krvi.

BRUSINKY (Brusnice) (vaccinium vitis-idaea l.)

  • Brusinky jsou podle odborníků skutečně nejen vitamínovou bombou, ale také účinným lékem proti herpes viru typu 2, který je jedním z nejčastějších virů v lidském těle a způsobuje nejčastěji opary.
  • Brusinky obsahují barvivo - látku nazvanou proanthocyanidin A-1.
  • Brusinky obsahují látky omezující šíření a rozvoje viru v lidském těle.
  • Brusinky jsou schopny omezovat následky infekce.
  • Brusinky omezují usazení viru a průnik do tkání.
  • Brusinky dokážou dokonce zrušit poslední stádium nemoci.
  • Brusinky se poslední dobou dostávají rovněž do zahrádek jako zahradní kultivar.

MALINY zahradní (červené a žluté)

  • Maliník je prastará užitková rostlina, její nálezy sahají až do doby bronzové.
  • Sušené listy a mladé výhonky se používají na čaj.
  • Má protiprůjmové účinky, zlepšuje vylučování žluči a upravuje zažívací poruchy.
  • Maliny jsou jako každé ovoce zdravé zejména syrové. Obsahují vitamíny A,B,C a E a minerální látky.Vynikající je také malinová šťáva připravovaná za studena. Při horečnatých nemocech je nejlepším nápojem právě malinový sirup zředěný v mátovém čaji.

JAHODY zahradní (fragaria vesca l.)

  • Jahody takové, jaké známe my, přivezli do Evropy francouzští korzáři počátkem 18.století. A co dobrého nám jahody dávají? Kromě vynikající a osobité chuti mají vysoký obsah vitamínu C, srovnatelný s citrusy a vysoko převyšující většinu ovoce (podle odrůdy 40-90 mg/100g) a skupiny vitamínů B a A.
  • Jahody obsahují veliké množství organických kyselin. Tyto kyseliny jsou zodpovědné za jejich nezaměnitelnou vůni a také za relativně časté alergické reakce.
  • Jahody jsou chudé na cukry (nízká kalorická hodnota).
  • Jahody též obsahují různé druhy minerálů. Tak jako u většiny čerstvého ovoce, vede draslík, ostatní prvky jsou zastoupeny v menších koncentracích, zato však takové, které v ovoci běžně nenacházíme, jako jsou bór, fluór, kobalt, molybden atd.